Belgija: Odrzano III. svjetsko prvenstvo dijaspore BiH u malom fudbalu 

 

Najbolje ekipe iz Belgije, Njemacke, Luksemburga i Holandije

Ekipa Belgije u finalu bolja od Njemacke. U borbi za trece mjesto Luksemburzani slavili protiv Holandjana. Samir Selimovic, najbolji igrac, Nenad Pavlovic, najbolji golman, a Zoran Vukovic, najbolji strijelac prvenstva 

ANTVERPEN - U belgijskom gradu Antverpenu, u subotu, 15. aprila 2006. godine odrzano je Trece svjetsko prvenstvo dijaspore BiH u malom fudbalu na kome su ucestvovale reprezentacije gradjana BiH iz: Austrije, Belgije, Hrvatske, Holandije, Luksemburga, Velike Britanije, Njemacke, Norveske i Svedske.Odlican fudbal

Pobjednik je ekipa domacina, reprezentacija gradjana BiH iz Belgije, druga je ekipa Njemacke, treci Luksemburg, a cetvrta ekipa iz Holandije.
Belgija je u finalu pobijedila ekipu iz Njemacke, rezultatom 2:0. U borbi za trece mjesto Luksemburg je pobijedio Holandiju, rezultatom 3:2.
Ekipe Bosanaca i Hercegovaca iz pomenutih zemalja su u Belgiju stigle vec u petak, 14. aprila, u poslijepodnevnim i vecernjim satima kada je u Sportskom klubu „Bosna“ iz Brisela odrzano svecano izvlacenje grupa i parova. U “A” grupi bili su: Austrija, Njemacka, Belgija I, Belgija II (koja je igrala umjesto ekipe Italije koja je otkazala ucesce) i Hrvatska, a u “B” grupi: Luksemburg, Velika Britanija, Norveska, Holandija i Svedska.
Svecano otvaranje prvenstva pocelo je u deset sati, u sportskoj hali „Sorghvlied“ u Antverpenu. Nakon intoniranja himni Belgije i BiH ucesnike prvenstva, goste i gledaoce pozdravili su Haris Lokvancic, ispred domacina Saveza bh. udruzenja u Belgiji, Namik Alimajstorovic, ispred organizatora - Svjetskog saveza dijaspore BiH i Sven Alkalaj, ambasador BiH u Belgiji.
Takmicarski dio programa otvorile su reprezentacije gradjana BiH iz Austrije i Hrvatske. Pobijedila je Hrvatska rezultatom 2:0. U drugoj utakmici grupe “A” Njemacka je savladala Belgiju II sa 1:0. U preostalim utakmicama grupe “A” postignuti su sljedeci rezultati: Austrija - Belgija I 1:3, Njemacka - Hrvatska 5:2, Austrija - Belgija II 1:5, Belgija I - Hrvatska 4:2, Njemacka - Austrija 4:0, Belgija I - Belgija II 4:0 i Njemacka - Belgija I 3:0 i Hrvatska - Belgija II 3:1. 
U grupi “B” postignuti su sljedeci rezultati: Luksemburg - [vedska 0:0, Holandija - Velika Britanija 3:0, Luksemburg - Norveska 2:1, Velika Britanija - Svedska 0:0, Holandija - Luksemburg 1:0, Norveska - Svedska 3:2, Luksemburg - Velika Britanija 2:0, Norveska - Holandija 0:1, Velika Britanija - Norveska 1:1 i Holandija - Svedska 2:0.
Nakon takmicenja po grupama u polufinale su se plasirale prvoplasirane ekipe iz “A” i “B” grupe, Njemacka i Holandija koje su zabiljezile sve pobjede i osvojile po 12 bodova, sa gol razlikom - Njemacka 13:2, Holandija 7:0 i drugoplasirane ekipe po grupama, Belgija I, sa osvojenih 9 bodova i gol razlikom 11:5 i Luksemburg, sa osvojenih 7 bodova i gol razlikom 4:2.Uzbudljivo polufinale i finale

U prvoj polufinalnoh utakmici koja je donijela dosta uzbudjenja Njemacka je nakon rezultara 0:0 u regularnom dijelu susreta, boljim izvodjenjem penala, 2:0 pobijedila Luksemburg. Junak ove utakmice bio je Nenad Pavlovic, golman i kapiten reprezentacije gradjana BiH iz Njemacke koji je odbranio dva penala igracima Luksemburga, a Admir Karalic i Jozo Kikic bili su sigurni za Njemacku.
U drugoj polufinalnoj utakmici Belgija je savladala Holandiju, rezultatom 3:2. Pobjedonosni pogodak Belgijanci su postigli u zadnjim sekundama meca.
U borbi za trece mjesto i srebreni pehar i medalje izmedju ekipa iz Luksemburga i Holandije ciji su igraci u Belgiji prikazali odlican fudbal i igru, pobijedio je Luksemburg sa 4:3.
U finalu, utakmici za sampiona i vicesampiona bh. dijaspore u malom fudbalu sastale su se ekipe Njemacke i Belgije. Domacini su u ovoj utakmici pokazali vise snage, znanja, sportske mudrosti i uspjeli da se revansiraju nasim Nijemcima za poraz u takmicenju po grupama. Pobijedili su sa 2:0 i zasluzeno postali novi sampioni bh. dijaspore. Odlicnoj ekipi iz Njemacke, koja je igrom pozitivno iznenadila na prvenstvu, nedostajalo je samo malo snage da u Belgiji zabiljeze sve pobjede.
Svecana predaja pehara, medalja i priznanja najboljima obavljena je u subotu navecer, na zabavi koja je trajala do iza ponoci. Bio je to izuzetan skup Bosanaca i Hercegovaca kome je prisustvovalo nekoliko stotina nasih gradjana. Igralo i pjevalo se do iza ponoci.
Pehare i medalje dobile su tri prvoplasirane ekipe: Belgija, Njemacka i Luksemburg, najbolji igrac, najbolji golman i najbolji strijelac. 
Pehare najboljima urucili su Sven Alkalaj, ambasador BiH u Belgiji, Mirza Husic, sekretar u Ambasadi BiH u Belgiji i Namik Alimajstorovic, predsjednik SSDBiH.
Trece SP dijaspore BiH odlikuje izuzetno kvalitetak fudbal i jos bolje, kvalitetnije i mladje ekipe nego prosle godine. 
Cetiri prvoplasirane ekipe pokazale su najvise na prvenstvu u Belgiji. Za ove ekipe nastupilo je nekoliko izuzetno kvalitetnih igraca na koje bi paznju trebalo da obrate i selektori reprezentacija BiH.
Sve ekipe su igrale izuzetno fer i sportski, tako da nije bilo niti najmanjeg ispada. 
Odlicne su bile i sudije: Dragisa Terzic, Saban Sokolovic, Mehmedalija Smajic i Muhamed Ceric, kao i clanivi takmicarske komisije: Mirsad Catic, Hajrudin Isovic i Fehim Okanovic.
Medijski pokrovitelji III. SP-a dijaspore BiH u malom fudbalu bili su: OSLOBODJENJE, BH TV 1 i BH Radio 1. 


Najbolji: Selimovic, Vukovic i Pavlovic

Za najboljeg igraca Treceg svjetskog prvenstva dijaspore BiH u malom fudbalu proglasen je Samir Selimovic, igrac Belgije. Najbolji golman je Nenad Pavlovic, kapiten Njemacke, a najbolji strijelac prvenstva je Zoran Vukovic, igrac Njemacke, sa sedam pogodaka. Najbolji navijaci su navijaci Luksemburga koje su predvodile atraktivne, mlade Bosanke koje zive u ovoj zemlji, obucene u majice sa obiljezjima BiH. Za fer-pley ekipu proglasena je Holandija, koja je, da je imala vise sportske srece mogla zauzeti i bolje mjesto od cetvrtog. Najmladji ucesnici prvenstva su cetrnaestogodisnji Emir Pasic koji je igrao za Norvesku i Ervin Okanovic (16) igrac Njemacke.


Sastavi najboljih

1. BELGIJA: Almir Hadziahmetovic, Muradif Tarzo Duric, Almir Duric, Samir Duric, Samir Selimovic, Elvedin Garibovic, Naser Olic, Dino Kadunic, Safet Botanic, Nedim Gent, Jusuf Jasarevic, Braco Konjevic i Salkic Husein Heka.
2. NJEMACKA: Nenad Pavlovic, Admir Karalic, Zoran Vukovic, Amir Begic Hajdarevic, Jozo Kikic, Ervin Okanovic, Jasmin Dziho, Janko Vujadin, Alija Dautovic i Haris Halilovic.
3. LUKSEMBURG: Dado Ceman, Nedzad Hodzic, Samir Kalabic, Esmir Cosic, Seval Mujkic, Mehmed Mujkic, Amer Dautbasic, Alen Dautbasic, Adel Dautbasic, Alen Dautbasic, Alen Milak, Asad Muratovic, Adis Palamar, Nesad Omerasevic, Adis Omerovic, Ibrahim Omerovic i Sejad Suljic.

 

Fotogalerija III. svjetskog prvenstva dijaspore BiH u malom fudbalu

 

Detalj sa otvaranja prvenstva

 

Najbolji strijelac, golman i igrac SP-a: Zoran Vukovic, Nenad Pavlovic i Samir Selimovic

 

Radost pobjednika: Ekipa Belgije sa osvojenim peharom za prvo mjesto 

 

Ekipa Belgije sa pobjednickim peharom

 

Prvaci Belgija prva ekipa

 

Belgija druga ekipa

 

Austrija

 

Engleska

 

Holandija

 

Hrvatska

 

Luksemburg

 

Njemacka

 

Norveska

 

Svedska

 

Hilko Bjelak, Namik Alimajstorovic i ambasador BiH u Belgiji, Sven Alkalaj

 

Komsije: Ekipe Austrije i Njemacke

 

Takmicarska Komisija

 

Sudije: Mehmedalija Smajic i Muhamed Ceric

 

Detalj iz publike

 

Detalj iz publike

 

Navijacice iz Engleske

 

Pjevac Esad Garibovic

 

Detalj sa zabave

 

Detalj sa zabave

 

Detalj sa zabave

 

Detalj sa zabave

 

Detalj sa zabave

 

Detalj sa zabave

 

Do finala zabilje`ili sve pobjede: Ekipa Njemacke